Cukor má veľa podôb, netreba sa ho báť!

Cukor má veľa podôb, netreba sa ho báť!

Pýtate sa prečo v knihe MAMA, mňam nájdete viacero sladkých receptov? Maminky „nie je cukor ako cukor“! V tomto článku sa dozviete odpovede na vaše otázky ohľadom sacharidov na ktoré odpovedala Silvia Horecká.

Sacharidy majú viacero podôb, v potravinách ich nájdeme ako voľné sacharidy alebo vo forme viazaných sacharidov, ktoré obsahujú aj iné zložky ako glykolipidy, glykoproteíny a pod. Často sa stretávame aj so slovami karbohydráty, uhlohydráty, ktoré majú rovnaký význam ako slovo sacharidy.

Maminky poznáte rozdiel medzi slovom cukor a cukry?

Cukor je sladký, najznámejšie sladidlo sacharóza poznáme aj pod názvom práskový, hnedý, kokosový, trstinový atď. Cukor je disacharid, pozostáva z glukózy a fruktózy. K civilizačným chorobám a obezite prispievajú práce voľné alebo inak nazývané rýchle cukry, ktoré sa nachádzajú sirupoch, džúsoch, malinovkách. Tento typ cukru určite nenájdete v cestovinách z tvrdej pšenice, ktoré obsahujú prevažne škrob.

Odporúčania koľko voľného „nezdravého“ cukru by sme mali prijať?

Svetová zdravotnícka organizácia WHO tvrdi, že by sme nemali denne prijať viac voľného cukru ako  10%  čo je v bežnom živote 50 gramov cukru čize napríklad 0,5 coca cola alebo 0,5 litra pomarančového džúsu. Nepijete sladké nápoje? Stačia 2 kopčeky zmrzliny a 45 gramov banánu v čokoláde alebo jedna tyčinka margot a už ste si prečerpali svoju dennú dávku aj keď nepijete sladké nápoje.

Aký cukor, koľko a v akej podobe?

V prvom kroku vynechajte sladené nápoje, skúste ich nahradiť čistou vodou alebo nesladeným čajom. Recepty v knihe obsahujú maximálne 7 – 10  gramov cukru, nebojte sa koláčov, tort či piškót! Obsah cukru v receptoch je minimalizovaný  a vždy ide o sacharózu. Ak použijete trstinový cukor, tak ten obsahuje stopy melasy, ktorá má skôr aromatický význam. Drobná sladkosť, ktorú upečiete doma bábätku neuškodí pokiaľ ju konzumujete napr. raz za deň alebo si množstvo cukru v receptoch môžete znížiť.

Kompletné informácie o cukroch a bielych cestovinách nájdete v článku od Silvie Horeckej, ktorý nájdete tu ?