Janka Malaga: táto kniha je pokroková, sexy a zároveň encyklopédiou!

Janka Malaga: táto kniha je pokroková, sexy a zároveň encyklopédiou!

Janka je foodblogerkou, majiteľkou agentúry Content agency a autorkou mnohých úspešných projektov ako je BLOGER ROKA a Asociácia blogerov. V súčasnosti vydáva knihu Mama, mňam s receptami pre deti do 3 rokov.

Odkiaľ beriete inšpiráciu pri tvorbe projektov a čo považujete doposiaľ za váš najväčší úspech?

Už ako dieťa som milovala skladať lego a nepridŕžať sa priložených návodov, vybudovať si niečo vlastné. To boli moje prvé projekty v detskej izbe, na ktorých som si vycibrila projektový manažment a tiež tímovú spoluprácu, keďže mám staršieho brata. Zároveň sa veľmi dobre cítim v kuchyni, kde môžem tvoriť a moje experimenty sa pretavia do niečoho mňam. Avšak nie každý môj experiment je úspešný a jedlý.  Na to, aby sa projekt označil za úspešný, je potrebné vytvoriť ich viac. Inšpirácie sú všade okolo, stačí viesť dialóg a myslieť pokrokovo a mimo návodov, ktoré, mám pocit, sa snažíme všetci nejako veľmi dodržiavať.

Kniha Mama, mňam vyšla na trh v júni, v čom je táto kniha plná receptov iná  ako ostatné a v čom je jej hlavný prínos?

Táto kniha je pokroková, sexy a zároveň encyklopédiou. Taká ešte na Slovensku doteraz vytvorená nebola. Je taká, ktorú bude chcieť mať doma každá mama (dúfam). Kuchárska kniha Mama, mňammá dve časti. Teoretickú, ktorej odbornou garantkou je Silvia Horecká a praktickú, ktorá obsahuje recepty od slovenských mám blogeriek a influenceriek.

Kto sa podieľa na tvorbe tejto knihy a ako dlho trval celkový proces jej vzniku?

Kniha nemá len jedného autora, ale až 27 mám. Pretože kto iný by mal radiť mám, ak nie mamy, ktoré si to už na vlastnej koži vyskúšali? O knihe som začala uvažovať a snívať“ už pred 2-3 rokmi a reálne som o nej začala hovoriť, keď sa mi narodil Riško. Pred viac ako pol rokom, keď som si sama prechádzala obdobím prvých príkrmov, som sa do nej pustila na 100 % a dá sa kúpiť v každom dobrom kníhkupectve, vo vybraných bejby šopoch a aj na stránke www.mamamnam.sk, kde okrem toho budeme postupne pridávať aj ďalší obsah pre maminy.

Koľko receptov je súčasťou knihy a ako vznikali jednotlivé recepty pre túto knihu?

V knihe je neuveriteľných 101 receptov pre detičky od ukončeného 4. mesiaca až do 3 rokov a dokonca je tam pár aj pre deti staršie ako 3 roky. Recepty nám poskytlo do knihy 27 mám, pričom každý jeden recept som osobne prevážila, nakrájala, nastrúhala, navarila, upiekla, udusila… a s Peťou Esterling, úžasnou fotografkou, foodblogerkou a ilustrátorou v jednej osobe sme ich cvakaliv mojej obývačke do knihy.

Aké autorky sa podieľali na receptoch v knihe a ako to celé vzniklo? 

Oslovila som viaceré mamy blogerky a aj influencerky a veľmi som bola prekvapená ich ochotou podeliť sa s nami o ich rodinné recepty, ktoré mali či majú ich deti rady vo veku 0-3 roky.

Garantkou projektu je Silvia Horecká, ktorá je  známou odborníčkou na Slovensku v oblasti výživy. Ako vznikla táto spolupráca a čo vás inšpirovalo pri výbere garantky projektu?

Kto pozná Silviu, tak vie, že lepšia odborníčka na Slovensku momentálne nie je. Musím ju vychváliť, lebo ona je veľmi skromná osoba. A dali by mi za pravdu aj tie (nielen) mamy, ktoré navštívili jej kurzy, alebo čítajú jej blog www.terapiajedlom.sk. Silvia vybrala 2-krát súťaž BLOGER ROKA®. Keby sa Silvia nedala nahovoriť, aby participovala na tejto knihe, tak by som ju určite nerealizovala. A tiež, keby som nebola mamou ročného Riška, tak by táto kniha nebola. Lebo pripraviť autenticky takýto projekt môže naozaj len mama.

Strava pre deti  do troch je častou témou, ktorá trápi väčšinu mamičiek. O akých receptoch a potravinách so vašej knihe môžu dočítať mamičky?

Na internete koluje mnoho informácií, rád a tipov ohľadom stravovania. Avšak nie všetky sú založené na princípoch EBM, tj. medicíny založenej na dôkazoch. To bol o dôvod viac napísať pre slovenské mamy knihu, ktorá by im pomohla nájsť správne odpovede na najzakladanejšie otázky –  nielen ČO ponúknuť deťom, ale aj PREČO a AKO to pripraviť. Pri každom recepte je uvedené odporúčané obdobie od kedy sa môže jedlo podávať.

Určite by našich čitateľov zaujímala aj približná dĺžka prípravy jednotlivých receptov z knihy? (jednoduché alebo komplikovanejšie recepty, nájdu si čas mamičky aj pre seba pri takom to varení z knihy)

V knihe sú menej i viac náročné recepty na čas i prípravu, ale postup je napísaný, aby to zvládla aj menej zručná mamina. Veľkou výhodou je, že všetky recepty sú prudko jedlé aj pre dospelákov, stačí dosoliť či dokoreniť. Čiže nemusíte variť zvlášť pre drobca a zvlášť pre seba.

Okrem toho, že zvládate všetky tieto projekty ste aj mamou,aký je najobľúbenejší recept  vášho bábätka práve z tejto knihy?

Nedám dopustiť na domácu výživu, ktorú varievam opakovane, keď spapá staré zásoby. Veľmi má rad polievky, najmä hŕstkovú, cuketovo-špenátovú a aj špargľovo-cuketovú. Ak má obdobie soplíkov a nejde mu nič na chuť, zaboduje vždy špaldová kaša dochutená banánom či domácou výživou alebo cestoviny s doma urobenou omáčkou či detské Carbonara od Silvie. To sú napríklad všetko recepty za pár minút.

V závere by nás zaujímalo 5 vašich najobľúbenejších receptov  z tejto knihy?

Každý jeden recept som aj ochutnala, keďže som všetky musela navariť (iba chlieb som nepiekla, lebo Naty bola taká zlatá a upiekla ho ona). Musím sa priznať, že aj napriek tomu, že sú to jedlá pre najmenších, tak stačila štipka soli a olizovala som si prsty. Myslím, že názov knihy to správne vystihuje, je to mňam – mňam. Moje (i Riškove) najobľúbenejšie recepty, ktoré som si vytlačila a založila do police (kým nebude kniha) sú:

  • Jabĺčkové keksíky
  • Detské piškóty
  • Amarantové rizoto s pórom
  • Chlieb pre deti
  •  Soté s červenou šošovicou