Silvia Horecká zodpovedala na najčastejšie otázky od mamičiek

Silvia Horecká zodpovedala na najčastejšie otázky od mamičiek

Odborníčka na stravu a zároveň garantka knihy Mama, mňam dostáva často tie isté otázky od mamičiek čo sa týka stravy ich detí. Preto sa rozhodla, že ich zhrnie v jednom článku.  Podľa Silvii „detské stravovanie nie je komplikovaná veda“. Na čo by si mamičky mali dať pri príprave jedál pre najmenších pozor?Stravovanie u mamičiek či budúcich mamičiek nezačína narodením bábätka, ale už počas tehotenstve. Každá tehotná mamička by mala mať pestrú stravu, zeleninu, mäso, ale aj sacharidy. Základom je aj výber kvalitných potravín. V prvom trimestri je veľmi dôležitá kyselina listová a jód. Tieto zásady sa týkajú aj stravy u malých detí.

Ako na ovocie u detí?

Mamičky májú často otázky ohľadom úpravy ovocia pri podávaní v prvých príkrmoch a aj neskôr. Nižšie sú základné tipy a vyvrátené najčastejšie nedorozumenia:

  • ovocie neochladzujte,
  • pariť ovocie nie je potrebné,
  • ovocie stačí krátko povariť napríklad v panvici na rozpustenom ghee masle a vytvorte tak multifunkčný džem,
  • ak nemáte veľa času stačí ak ho podávate v celku alebo nakrájané,
  • dôležité ja mať ovocie každý deň a nemusí to byť pol kila.

Aké sú tipy na úpravu zeleniny?

Výborné sú polievky z vývaru a krátko povarenou rozmixovanou zeleninou napr.mrkva, karfiol, kvaka a zemiak. Silvia odporúča sledovať príjem vlákniny u malých detí do 1 roku 3 gramy a do 3 rokov 10 gramov.  

Kde môžete získať vápnik z iných ako živičných zdrojov?

Pri zelenine ešte ostaneme, nižsie je vypísaná zelenina, ktorá obsahuje aj veľmi dôležitý prvok aký je vápnik. Využiteľný vápnik z rastlinných potravín je nasledovný:

  • Kvaka brasicca napus 50 %
  • Okrúhlica brasicca rapa 61 %
  • Brokolica 53 %
  • Horčica naklíčená 57 %
  • Pak choi, čínska kapusta 60 %
  • Ružičkový kel 63,8 %
  • Kel kučeravý 58,8 %
  • Citrusy 30 – 40 %

Vláknina je dôležitá, ale v akom množstve?

Dôležité je spomenúť, že rozdiel nastáva vo veku dieťaťa najmä v období od 0 – 5 rokov sa hodnoty významne líšia.

  • Od 0 – 1 roka po zavedení prvých príkrmov sa pohybuje hladina vápnika okolo 3 gramov,
  • pri 1 – 3 ročných deťoch okolo 10 gramov,
  • a o veku detí od 3 – 6 je to 14 gramov.

Obsah vlákniny na 100 gramov v potravinách (uvedené v gramoch)

Nižšie sú vypísané potraviny, ktoré mamičky najčastejšie podávajú deťom v prvých jedlách. Ako môžete spozorovať, pri sledovaní príjmu vlakniny do 5 rokov sú v týchto potravinách veľké rozdiely! Preto je veľmi dôležité akú múku používate do koláčikov pre najmenších a v akom objeme.

  • Kokosová múka 39
  • Mandľová múka 29,5
  • Gaštanová múka 10,58
  • Obilniny – vločky 8,2
  • Grahamové pečivo 8
  • Kukuričná múka 5
  • Špaldová múka hladká 4 /celozrnná 6/
  • Chlieb z hladkej múky 3,5
  • Rožok biely 3
  • Brokolica 3
  • Orechy kešu 2,9

Viac informácii sa dozviete v článku od Silvie Horeckej, ktorý nájdete tu

Autor: Silvia Horecká