Top 5 letných RECEPTOV pre deti už od 10. mesiaca

Top 5 letných RECEPTOV pre deti už od 10. mesiaca

Leto je v plnom prúde, deti majú prázdniny a každodennou starosťou, aj keď nie vždy radosťou mamičiek, je práve varenie. Pre najmenších nájdete inšpiráciu v knihe MAMA, mňam. Recepty v knihe sú venované deťom od ukončenia 4. mesiaca po dobu troch rokov. Cieľom každej maminy, a to nielen v lete, je ušetriť čas pri varení, práve preto sme pre vás vybrali 5 receptov, ktoré vám ušetria čas v lete a vy sa budete môcť venovať svojím deťom, ktoré si pochutnajú na zdravých rýchlovkách.

Banánové lievance

Zdravé a obľúbené raňajky nielen u detí, ale aj dospelých a to len z troch ingrediencií! Recept je vhodný pre deti od ukončenia 10. mesiaca.

Čo budeme potrebovať?
2 banány
1 väčšie vajíčko
30 g pšeničnej hladkej múky

Ako postupovať?
Banány roztlačíme vidličkou, pridáme vajíčko, múku a dobre zamiešame. Pečieme v panvici určenej na lievance alebo v „palacinkári“. Pri pečení môžeme jemne vymastiť panvicu kokosovým tukom. Podávame ich s čerstvým banánom alebo iným sezónnym ovocím.

 

Detské carbonara

Neviete čo s obedom? Rýchly a chutný na recept na cestoviny Carbonara je odpoveďou. Deti milujú cestoviny! Recept je vhodný pre deti od ukončenia 10. mesiaca. A stačí ak si dospelí dosolia a máte pre celú rodinu.

Čo budeme potrebovať?

115 g mladej cukety
40 g mrkvy
žĺtok z 1 vajca (môžeme použiť prepeličie vajíčka, v tom prípade však použijeme 3 prepeličie žĺtka)
60 g cestovín z tvrdej pšenice, typ Mezze pene – krátke cestoviny
100 ml vody na uvarenie
zeleniny
700 ml vody na uvarenie cestovín
30 ml olivového panenského oleja
10 g parmezánu

Ako postupovať?

Cuketu umyjeme, nešúpeme a nastrúhame nahrubo na strúhadle. Mrkvu umyjeme, očistíme škrabkou a nastrúhame tiež nahrubo. Nastrúhanú zeleninu povaríme v panvici do mäkka tak, aby sa voda takmer vyparila. Do zeleniny pridáme uvarené cestoviny, žĺtok, olivový olej a povaríme spolu cca 3 – 4 minútky. Vypneme oheň, vsypeme parmezán, premiešame a ihneď podávame. Jedlo pre deti nesolíme. Miesto cukety môžeme použiť v sezóne mladý hrášok.



Pirohy plnené slivkovým lekvárom

Spomínate si na detstvo u babky? Určite medzi vašimi spomienkami nechýbajú ani pirohy s lekvárom! Recept je vhodný pre deti od ukončenia 10. mesiaca.

Čo budeme potrebovať?

1 žĺtok
300 g polohrubej múky
50 – 60 ml vlažnej vody
domáci lekvár
živočíšne maslo

TIP: pre väčšie deti servírujeme aj s tvarohom a pre deti staršie ako 2 roky môžete posypať aj makom 🙂

Ako postupovať?

Zo žĺtka, polohrubej múky a vlažnej vody si spravíme vláčne nelepivé cesto. Vyvaľ káme ho natenko, povykrajujeme, dáme lekvár a zlepíme. Keď máme pirohy zlepené, dáme ich variť približne na 5 – 8 minút do vriacej vody. Po uvarení ich zlejeme a prepláchneme vodou. Pokvapkáme ich roztopeným maslom.

 

Domáce piškóty

Jedlo, ktoré miluje celá rodina! Chystáte sa na dovolenku alebo výlet? Pripravte deťom rýchly snack na cestu, na ktorom si pochutia okrem detí aj rodičia či zvieratká 🙂 Recept je vhodný pre deti od ukončenia 10. mesiaca.

Čo budeme potrebovať?

3 vajcia
60 g trstinového cukru
75 až 100 g celozrnnej
špaldovej múky (pre hustejšie cesto, aby sa piškóty neroztekali)
pár kvapiek citrónovej šťavy
½ lyžičky bourbonskej vanilky

Ako postupovať?

Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľaháme spolu s cukrom do peny, pridáme citrónovú šťavu, vanilku a múku. Vypracujeme hladké cesto, do ktorého primiešame sneh z 3 bielkov. Jemne ich vareškou spojíme a na plechu vystlanom papierom na pečenie tvarujeme lyžičkou malé kôpky – piškóty. Nechávame medzi nimi dostatočné medzery, pretože sa ešte roztečú, i keď cesto by malo byť hustejšie. Pečieme na 180 °C asi 10 minút. Z uvedeného množstva vyjdú asi 2 plechy piškót.

 

Ovocné Nanuky

Horúce letné dni si žiadajú jemné schladenie v podobe nanukov! Nechce sa vám ísť na nákup? Nezúfajte! Využite sezónne ovocie na prípravu domácich nanukov alebo sa inšpirujte našim receptom. Recept je vhodný pre deti od ukončenia 12. mesiaca.

Čo budeme potrebovať?
150 g černíc
150 g malín
150 g kivi
cukor z kokosových kvetov podľa potreby

Ako postupovať?
Ovocie, ideálne sezónne, vymixujeme. Ak je ovocie veľmi kyslé, dochutíme cukrom z kokosových kvetov. Vlejeme do nádobiek na nanuky a necháme mraziť aspoň 4 hodiny.