Top 5 receptov: čo uvariť deťom v septembri?

Top 5 receptov: čo uvariť deťom v septembri?

Každá mamina z času na čas vyčerpá svoje nápady čo uvariť.  Nezúfajte! Pripravili sme pre vás pár užitočných rád pri varení a tipy na recepty pre detičky. Všetky recepty nájdete v našej knihe MAMA, mňam.

Zelenina v prvých príkrmoch od ukončeného 4. mesiaca 

V našej knižke ponúkame veľa zaujímavých a zdravých receptov zo zeleniny a ovocia. Tá je pre vývoj každého dieťaťa veľmi dôležitá. Počas prvého mesiaca môžeme zaradiť všetky odporučené druhy zeleniny, ak sa u dieťaťa neprejavia zdravotné komplikácie. Zaraďujeme ich postupne, najprv raz denne, neskôr dvakrát. Po pár týždňoch môžeme podľa možností pridávať súčasne dva až tri druhy.

Od šiesteho ukončeného mesiaca môžeme postupne zaradiť aj krížokvetú zeleninu:

  • kvaku,
  • brokolicu, 
  • karfol, 
  • okrúhlicu, 
  • od ôsmeho mesiaca kapustu a čínsku kapustu. 

TIP na recept :  Mrkvová kaša vhodná od ukončenia 4. mesiaca. Recept pochádza z kuchyne Janky Malaga a v knihe ho nájdete na strane 54.  Dĺžka prípravy receptu je 30 min.

 

Ovocie je vždy dobrá voľba!

Na prvom mieste kraľuje jablko. Je ľahko stráviteľné obsahuje veľa živín a podporuje dobré trávenie. Pre najmenšie deti vyberáme jablká v bio kvalite. V sezóne kupujeme slovenské neošetrené jablká a snažíme sa ich uchovať v chladnej miestnosti zabalené v papieri (nie však v novinovom!). Najsladšie odrody sú Pink Lady, Stark Delicius, obľúbené sú tiež odrody Golden a Evelina.

Tip na recept: ryžová kaša s jablkom od 5 .mesiaca. Dĺžka prípravy receptu je 40 minút cca pre  2-4 porcie. Autorkou receptu je Janka Malaga, jej recept nájdete na strane 68.

 

Mäso zdroj výživy pre najmenších!

Mäso obsahuje faktory, ktoré podporujú biologickú dostupnosť rôznych živín, ktorá je často vyššia ako u rovnakých živín nachádzajúcich sa v rastlinných potravinách.  Napríklad konzumácia mäsa tiež zvyšuje vstrebávanie železa (rastlinného) pri príjme s potravinami ako strukoviny, semienka a pod.

Tip na recept: soté s červenou šošovicou nájdete na strane 164. Autorkou receptu je Petra Kalocsay, recept je vhodný od ukončeného 12. mesiaca. Dĺžka prípravy je 40 minút pre 4 porcie.

 

Ako vybrať rybu na obed pre deti?

Dôraz by sme mali dávať na kvalitu a vyberať si produkty najmä z farmárskeho chovu.  Môžeme si vybrať rybu čerstvú, ale aj mrazenú. Morské ryby majú vyšší obsah esenciálnych polynenasýtených omega-3 mastných kyselín ako ryby sladkovodné, avšak pri malých deťoch do jedného roka si vyberáme ryby s nižším obsahom tuku, ako treska, platesa, pražma či morský vlk. Zo sladkovodných rýb je vhodný pstruh, štuka alebo zubáč. 

Tip na recept: Ako pripraviť prvú rybu? Tento recept v knihe nájdete na strane 100. Dĺžka prípravy receptu je 30 min. Recept vychádza približne na  2-4 porcie. Autorkou receptu je Janka Malaga a je vhodný od 8. mesiaca.

Prepeličie vajíčka na raňajky 

U detí do jedného roka sa odporúča iba konzumácia žĺtka a bielka až po dovŕšení prvého roka. Základom je kvalita, preto je potrebné dávať prednosť domácim vajíčkam. Vynikajúcou alternatívou sú prepeličie vajíčka, ktoré majú dokonca v prípade alergií a ochorení súvisiacich s atopickým pochodom terapeutický charakter. 

Tip na recept: recept na vajíčkovú natierku z prepeličích vajíčok nájdete na strane 216. Autorkou receptu Janka Malaga, recept je pre cca  2-4 porcie a je vhodný pre deti od ukončenia 12. mesiaca.