Zuzka Frešo: Každá mama je mama s veľkým M. Bez debaty!

Zuzka Frešo: Každá mama je mama s veľkým M. Bez debaty!

Zuzka nie je len maminou dvoch dcér, ale aj veľkou šikovnicou, ktorá sa vyzná do raw stravy. V našom rozhovore sa dozviete jej príbeh ako sa dostala k pečeniu raw tortičiek, okrem iného prezradí znenie najobľúbenejšieho receptu jej dcér.

Venujete sa najmä raw maškrtám a keď sme si pozreli IG profil @befresh.sk tak každú tortičku by sme si dali. Čo vás viedlo k tomu? Viete nám povedať ako to celé začalo?

Veľmi ma teší, že sa vám páčia naše torty a že instagramový účet spúšťa fantáziu chutí, pretože práve to bolo mojim cieľom. A ako som sa k dostala k tortám? Potom, ako som zistila, že som tehotná, začala som si viac a viac uvedomovať dôležitosť stravovania. Zvedavosť ma priviedla do raw reštaurácie. Fascinoval ma fakt, že za relatívne krátky čas viem pripraviť čerstvé jedlo / dezert vo forme, ktorú akceptujú aj bežne stravujúci sa členovia rodiny. Koláče a torty si hneď obľúbili aj návštevy a časom sa z tejto vášne stal aj biznis. Najskôr som si všetko študovala na internete, no neskôr som pochopila, že aj v tejto sfére je potrebné sa vzdelávať a preto som doteraz absolvovala Matthew Kenney Culinary Institute, online ale aj na Miami a v Barcelone.

Ak by ste sa mali popísať ako MAMA, ako by ste sa charakterizovali tromi vetami?

Robím všetko preto, aby moje deti boli šťastné, aby sa cítili bezpečne a aby mali nad vecami nadhľad. Snažím sa ich naučiť pomenovať svoje pocity a nehanbiť sa za ne. Nemám moc rada hranie sa s bábikami, ale zato milujem, keď spolu cestujeme, ideme na výlet alebo doma varíme, hráme človeče, či pozeráme Harryho Pottera.

Kto je pre Vás  “Mama” s veľkým eM, ktorú obdivujete najviac? Okrem vašej vlastnej mamy 🙂

Každá mama je mama s veľkým M. Bez debaty!

Odkiaľ beriete inšpiráciu pri varení a tvorbe receptov pre deti?

Milujem časopisy o varení a kuchárske knihy. Listovaním v nich sa inšpirujem, no len zriedkavo z nich aj varím. Musím však povedať, že kniha MAMA, mňam má tak skvelé a jednoduché recepty, že som z nej už párkrát varila.

Vaše dcéry už dávno nie sú babätka, pamätáte si však na to, čo im chutilo či naopak nechutilo okolo prvého roka?

Prvá dcéra nechcela jesť nič. Pri všetkom ju striaslo, akokeby jedla citrón. Okolo roka jej chutil len biely jogurt a materské mlieko. Druhá dcéra jedla v pohode všetko. Teraz je to však úplne naopak.

Aké jedlá majú vaše dcéry najradšej dnes?

Topka je sushi – lososové a tuniakové maki. Chodíme naň do reštaurácie, kde máme istotu, že ryba je z dobrého výlovu. Tým, že veľa cestujeme, medzi ich obľúbené jedlá naších detí jednoznačne patrí paella, panamská polievka sancocho (recept nájdete na mojom blogu) a ramen. Z klasiky je absolútny top špenát s vajcom.

Aký je váš najobľúbenejší recept pre deti?

Brokolicové špagety

Budeme potrebovať: cestoviny, brokolicu, parmezán, cesnak, panenský olivový olej, soľ a ideálne čerstvý rozmarín

Postup:

  1. Vo veľkom hrnci necháme zovrieť veľa vody. Dáme do nej cestoviny spolu s brokolicou. Varíme ich spolu a keď sú cestoviny uvarené, scedíme ich a chvíľu necháme v sitku. 
  2. V tom istom hrnci osolíme olej, zohrejeme ho na nízkej teplote, pridáme cesnak a ak máme pesto či rozmarín. Následne prihodíme cestoviny s brokolicou a poriadne zamiešame. 
  3. Výsledkom sú cestoviny obalené brokolicou. Ak sa brokolicové ružičky úplne nerozpadli, môžete im pomôcť tým, že ich popučíte vidličkou. 
  4. Posypané parmezánom sú mňam. 

Pôvodné znenie receptu nájdete tu

Prečo ste sa rozhodli podieľať na tomto projekte MAMA, mňam ? A čím je podľa vás kniha odlišná ako ostatné knihy receptov pre malé deti?

MAMA, mňam má jednoduché recepty, pekné fotky a prehľadné usporiadanie. Aj napriek tomu, že je venovaná prednostne malým deťom, recepty sú vhodné pre celú rodinu. Absolútne najväčšia výhoda oproti ostatným knihám je, že má garanta, najväčšiu odborníčku na stravu a výživu na Slovensku, Silviu Horeckú.