Ela Krídlová: Dlho som sledovala rôzne blogy o varení a snívala o tom svojom!

Ela Krídlová

Ela Krídlová: Dlho som sledovala rôzne blogy o varení a snívala o tom svojom!

Ela je lekárka, ktorá je momentálne maminou na materskej dovolenke. Okrem medicíny sa venuje aj svojmu blogu, kde nájdete recepty pre malých či veľkých. V knihe MAMA, mňam nájdete jej recepty na stranách 148, 184, 196, 206 a 238. V našom rozhovore sa dozviete viac o jej blogu a ako bonus v ňom nájdete recept na príkrm. 

Okrem toho, že ste maminou venujete sa aj blogovaniu. Váš blog Zo srdca do hrnca je zameraný na jedlo. Ako ste sa dostali k blogovaniu a vareniu?

V rodine sme mali k jedlu vždy dobrý vzťah, samozrejmosťou boli spoločné nedeľné obedy či víkendový koláč. Vďaka našej záhrade sme celý rok vedeli zužitkovať vlastnú úrodu. Doma som bola prirodzene zapojená do kuchynských prác, ale až keď som sa osamostatnila, začala som viac experimentovať vo varení a pečení. Dlho som sledovala rôzne blogy o varení a snívala o tom svojom. Paradoxne až viac povinností a moja práca lekárky ma “prinútili” vypustiť paru a kreatívne sa vyžiť na vlastnom foodblogu. Založila som ho pred vyše tromi rokmi a je stále mojou veľkou záľubou.

Čím je váš blog špecifický a aké jedlá na ňom nájdeme?

Na mojom blogu www.zosrdcadohrnca.sk nájdete recepty na každý deň. Od jednoduchých a rýchlych obedov, cez sýte rodinné večere, recepty pre deti, poctivé koláče so zdravších surovín, ale aj kváskové pečenie. Milujem tiež ázijskú a najmä indickú kuchyňu. Každý recept, ktorý mám na blogu, som osobne pripravovala, takže viem presne popísať postupy, poradiť ostatným, akých chýb sa majú vyvarovať, čo je častokrát aj problém dnešných receptov. Hoci ich je na internete mnoho, výsledné jedlo občas nevyjde tak, ako by malo. Dávam si záležať, aby moje recepty boli poctivé, z kvalitných surovín a pokiaľ je to možné, tak aj čo najviac zdravé.

Čo varíte alebo pečiete najradšej a prečo?

Objavovať čaro nových chutí, spájať ingrediencie a prichystať jedlá, ktoré potešia najbližších, ma napĺňa každý deň. Ak by som však mala vybrať iba jedno jedlo, ktoré ma fascinuje pri príprave a baví ma neustále ho vylepšovať, tak je to kváskový chlieb. Kto kváskuje, asi dobre pozná ten pocit nadšenia a radosti, ktorý začína založením kvásku a stupňuje sa pri miesení cesta, formovaní bochníka, pečení a následnom ochutnávaní. Vydržať nerozkrojiť ešte teplý upečený peceň nám doma stále robí problém 🙂

Máte ešte dosť malé bábätko, určite si spomínate na prvé príkrmy. Kedy ste s nimi začali a aký bol najobľúbenejší?

Prvé príkrmy som začala synčekovi dávať v piatom mesiaci. Zo začiatku to boli len degustačné porcie. Postupne mu zachutili rôzne druhy zeleniny, neskôr aj jablká či hrušky a ako správnemu chlapovi aj mäso. Najobľúbenejšie bolo preňho akékoľvek jedlo s cuketou, asi preto, že je vodnatá. Často som mu pripravovala kombináciu cuketa, batát, baklažán. Zeleninu som uvarila na pare alebo vo vode, rozmixovala ponorným mixérom a pridala pár kvapiek ľanového oleja.

Prečo ste sa rozhodli podieľať na tomto projekte MAMA, mňam ? A čím je podľa vás kniha odlišná ako ostatné knihy receptov pre malé deti?

Janka Malaga ma oslovila v čase, keď som sa stala mamou. Bola som vďačná, že vzniká knižka, vďaka ktorej sa budú môcť mamy zorientovať v príkrmoch a jedlách pre našich najmenších. Veľkým pozitívom tejto publikácie je podľa mňa odborný úvod písaný Silviou Horeckou. Vďaka tomu dokáže byť knižka svojimi informáciami užitočná už budúcim mamičkám, keďže stravovanie našich detí ovplyvňujeme od tehotenstva. Keď sa mi hotová kniha dostala do rúk, bola som nadšená z prehľadného rozdelenia receptov a množstva dobrých nápadov.

Lebo aj keď sa snažíme o pestrosť jedálnička, každej mame občas dôjde inšpirácia.