Jana Malaga: Druhý diel kuchárskej knihy je pre náročnejšie mamy

Jana Malaga autorka knihy mama mnam

Jana Malaga: Druhý diel kuchárskej knihy je pre náročnejšie mamy

Najlepšou motiváciou pri vymýšľaní nových receptov do druhého dielu knihy Mama, mňam bol pre mňa hlad, ako ja staré rodinné recepty. 

Každá mama chce pre bruško svojho dieťaťa to najlepšie a najmä chce aby bolo zdravé. V období po 3 rokoch dieťa môžu konzumovať už všetko (nepočítame samozrejme s chilli či s pikantným korením) a do tohto veku by malo vyskúšať ochutnať rôzne druhy ovocia, zeleniny, obilniny, mäso, mliečne výrobky a už má svoje obľúbené jedlá. 

„Cieľom knihy Mama, mňam 2 je ukázať, že čo dnes pokladáme za zdravšie a modernejšie, bolo pre našich prastarých rodičov normálne stravovanie, bez polotovarov. Do pozornosti dávame aj menej konvenčné prílohy ako kamut, krúpy či zeleninové pyré.“

Citlivým jazýčkom detí môžu vadiť výraznejšie chute a vône (napríklad bryndza, kyslá kapusta, acidofilné mlieko, … ). Je na rodičoch, aby tieto suroviny zakomponovali do jedál tak, aby si ich deti obľúbili. 

Niektoré deti od malička odmietajú ovocie, zeleninu, mäso či obilniny. Kde myslíš, že nastala chyba a čím je to podľa teba spôsobené?

Áno, na mnohých online fórach si mamičky pýtajú rady ako „okabátiť“ vyberavé jazýčky detí. Ako ich donútiť zjesť hrášok, brokolicu či mäso. A ako zakamuflovať do jedál avokádo či bryndzu. Ja sama si testujem a skúšam u svojho dva a pol ročného syna čo mi ešte zje a čo už nie. Jeho obľúbeným jedlom sú napríklad špenátové halušky (nájdete v kuchárskej knihe na strane 152). Do jeho porcie však môžem pridať len trochu bryndze, alebo podľa nálady len maslo, lebo keď zacíti viac bryndze, tak mu halušky „smrdia“ a nechce ich zjesť. 

Čiže radšej menšie dávky „neobľúbených“ surovín, kým si chuťové bunky zvyknú. Áno? Máš ešte nejaký trik?

Áno. Mám veľa trikov. Najefektívnejší, ktorý urči te odporúčam je ten, že budú dospeláci budú jesť len to čo môže (chceli by, aby jedlo) aj ich dieťa. Takže všetko bude pre dieťa úplne prirodzené a nebude si môcť vyberať. Bude na začiatku odmietať niektoré jedlá, ale jeho jazyk a bruško si na to do týždňa zvykne a po čase to bude normálne. 

Je to na prvé prečítanie možno šokujúce, ale je nutné uvedomiť si, že dieťa, aj keď má len dva či tri roky, je inteligentné a nie je mu jasné, prečo nemá mamička na tanieri zeleninu, ktoré ono musí zjesť. 

Takže odporúčam variť týždeň zdravšie, napríklad recepty z kuchárskej knihy Mama, mňam 2 a uvidíte, že aj vám – rodičom takéto jedlá budú chutiť. Je to všetko o rodinných návykoch. Ak máte doma na obed na tanieri hranolky a vyprážaný rezeň, jete ho s chuťou s tatárskou omáčkou a zapíjate malinovkou a dieťaťu dáte na tanier brokolicu s varenými zemiakmi a pohár čistej vody tak sa nemôžete čudovať, že svoje jedlo odmieta a ide vám do taniera. 

Ingrediencie, ktoré u teba nesmú chýbať a malý ich zbožňuje? 

Tých vecí, ktoré zbožňuje je viac. Z ovocia má rad banány, jablko, hrušku, marhule, slivky, bobuľové ovocie, miluje hrozno, hurmikaki, melón, dyňu, zje aj citrusové ovocie, ale nesmie byť veľmi kyslé. Zo zeleniny nezje listový šalát, ale ostatnú zeleninu má rad. Aj cibuľu či olivy. A najradšej má čerstvé uhorky a sudovú kapustu. Ako každé dieťa, má rad cestoviny (všetky druhy) i ryžu. Má rad grilované i pečené ryby i mäsko.  Nemá rád krémové polievky, ale hovädzí vývar či hŕstkovú polievku by vedel jesť každý deň. 

Čo hovoríš na mamy, ktoré sa vyhovoria z varenia pre svoje deti slovami „nemám čas variť“? 

Je pravda, že niektoré jedlá treba pripravovať dlhšie. Ale je veľmi veľa takých, ktoré sú rýchle a do 40 minút sedíme za stolom. Ja mám to šťastie, že varí aj môj muž, alebo varíme všetci naraz J je to chaos, ale aj veľká sranda. 

Sú recepty v knihe náročné na čas?

Napríklad 16 polievok z celkových 20 z knihe je uvarených do hodiny i skôr. 12 receptov z 20, ktoré sú z rýb a mäsa sú tiež do hodinky. Pričom ide o stredne ťažkú náročnosť prípravy. Pričom, keď sa jedlo varí, netreba sa pozerať na to, ako bublinkuje J stihnem sa pomedzi to pohrať s Riškom. 

Čo si myslíš o sladkostiach a čokoládkach pre deti. Povoľuješ ich malému či hľadáš skôr zdravšie alternatívy?

Riško je maškrtný po mamičke J má rad 75 percentnú čokoládu. Asi preto, že aj ja takú jem, a to s chuťou. A tým pádom je táto (pre niekoho horká chuť) pre neho mňam-mňam. Keďže máme i návštevy a babky, tak sa mu ocitne sem-tam v ruke aj kinder vajce či lízanka. Nerobím z toho drámu. Dovolím mu to zjesť, ale len ak už je „normálne“ najedený. 

Na druhej strane, často spolu pečieme a varíme sladké jedlá. Torty, bábovku, mafiny, wafle či ryžový nákyp. Je to môj pomocník a vždy keď začuje mixér tak rýchlo uteká do kuchyne pomáhať. 

Uvažovala si aj nad elektronickou verziou knihy Mama, mňam 2? Alebo bola knižná podoba jasná voľba?

Elektronickú verziu knihy som zavrhla po tom, ako som si od iných autoriek kuchárskych kníh vypočula, aké problémy majú s porušovaním autorských práv po vydaní e-knihy. Ľudia tieto online knihy zdieľajú iným cez mail, vešajú ich na uložto. 

Napokon mi to vnuklo nápad, že by sme mohli vytvoriť aplikáciu. A tak je na svete MUMMY YUMMY, ktorá je dostupná na App Store aj Google Play. Aplikácie je bezplatná, ale za sťahovaný obsah sa platí. Ceny sú ale podstatne výhodnejšie ako pri tlačenej verzii knihy, Užívatelia tam nájdu nielen elektronickú verziu knihy v slovenskom, ale aj anglickom jazyku. Zároveň sme sem začali pridávať rýchle video recepty a plánujeme tam dávať postupne aj ďalšie. 

Čím je kniha Mama, mňam 2 iná oproti prvej časti? 

Snažili sme sa vyšperkovať čo sa dalo a zakomponovať do knihy všetky nápady, ktoré sme dostali od mamičiek. Tiež som vychádzala z mojich aktuálnych potrieb, ktoré mám ako pracujúca mama 2,5 ročného hladoša a 100-kilového mäsožravca. Keď varím, potrebujem inšpirácie ČO UVARIŤ a tiež nech je to zdravo, rýchlo, chutne a pre celú rodinu,. Preto sme so Silviou Horeckou dali dokopy recepty na polievky, jedlá s mäsom, z rýb a veľa zeleninových a obilninových receptov. V knihe nie sú dezerty, či sneky, ale hlavné jedlá. Verím, že to ocenia všetky ženy. Tie, ktoré už skúšali recepty si pochvaľovali.

„Upozornenie: Táto kniha zvyšuje potravinovú gramotnosť.“


Nachádzajú sa v kuchárskej knihe nejaké vychytávky či špecifiká?

V receptoch objavíte aj menej zaužívané čerstvé i sušené bylinky a koreniny, ktoré používali ešte naše prababky, ale aj také, ktoré sa k nám dostali postupnou globalizáciou. Jedlu dodajú nielen jedinečnú chuť, ale pôsobia ako liek, respektíve ako preventívny prostriedok pred civilizačnými ochoreniami.

V závere knihe sme vytvorili register byliniek a korenín, ktorý sme doplnili aj o ich latinský názov, nakoľko ten slovenský môže byť v niektorých regiónoch zaužívaný v modifikovanej forme.

Kedy kniha Mama, mňam 2 vychádza? 

Kniha bude postupná vo všetkých knihkupectvách od 3. decembra 2019 a predpredaj knihy i následne jej predaj beží na www.mamamnam.sk